WordPress 4.9.6 is uit

Deze WordPress versie is de eerste waarbij tools voor AVG-naleving naar WordPress worden gebracht. Behalve de 10 bugs die in deze update gerepareerd zijn, focust WordPress 4.9.6 zich voornamelijk op privacy verbeteringen.

Nieuwe privacy tools

Bij versie 4.9.6 van WordPress zal de melding over de nieuwe privacy hulpmiddelen één van de eerste dingen zijn die je opvallen. Er staat een bericht dat er nieuwe hulpmiddelen zijn toegevoegd om je te helpen met het exporteren van persoonlijke gegevens en met verwijderingsaanvragen. Daarnaast kun je de pagina opgeven voor privacyverklaring.

Privacy beleid template en pagina

Met WordPress 4.9.6 kun je heel makkelijk vanaf de backend een Privacy beleid pagina toevoegen. Ga naar Settings > Privacy en selecteer een bestaande pagina of creëer een nieuwe.

Privacy beleid pagina’s zullen dankzij de AVG waarschijnlijk net zo alomtegenwoordig worden als Over Ons pagina’s en Contactpagina’s, maar de informatie die erop wordt weergegeven zal per website verschillen. WordPress helpt ons door een template te verstrekken met suggesties met betrekking tot welke informatie er moet worden weergeven.

Een handige tool om een privacyverklaring te genereren is: https://veiliginternetten.nl/privacyverklaring-generator/start/

Tools voor het exporteren en verwijderen van persoonlijke data

Om aan de AVG regels te voldoen moet elke website haar gebruikers de mogelijkheid bieden om hun persoonlijke data te verkrijgen, en indien gewenst te verzoeken dat deze data verwijdert wordt. Het privacy beleid van je site moet informatie bevatten over waar dergelijke verzoeken heen kunnen worden gestuurd. Zodra een verzoek voor een data export of verwijdering is ontvangen, kun je als admin navigeren naar “Hulpmiddelen > Persoonlijke gegevens exporteren” of “Hulpmiddelen > Persoonlijke gegevens wissen” en de betreffende gebruiker een verificatie verzoek sturen.