WordPress 5.8

Vandaag is WordPress 5.8 Tatum vrijgegeven. Deze versie zit wederom boordevol nieuwe elementen en verbeteringen.

Drie essentiële krachtige elementen

Widgets met blokken beheren

Na maanden van hard werken is de kracht van blokken naar zowel de Block Widgets Editor als de Customizer gekomen. Nu kun je blokken toevoegen, zowel in widget gebieden op je site als met live preview via de Customizer. Dit opent nieuwe mogelijkheden om inhoud te maken: van mini-lay-outs zonder code tot de enorme bibliotheek met core blokken en blokken van derden. Voor onze ontwikkelaars, je kunt meer details vinden in de Widgets dev-note.

Berichten tonen met nieuwe blokken en patronen

Het Query Loop blok maakt het mogelijk om berichten weer te geven op basis van gespecificeerde parameters; zoals een PHP loop zonder de code. Toon eenvoudig berichten uit een bepaalde categorie, om dingen te doen zoals een portfolio of een pagina vol met je favoriete recepten. Zie het als een complexer en krachtiger nieuwste berichten blok! Plus, patroon suggesties maken het makkelijker dan ooit om een lijst van berichten te maken met het ontwerp dat jij wilt.

Bewerk de templates rondom berichten

Je kunt de vertrouwde blok-editor gebruiken om templates te bewerken die je inhoud bevatten: activeer eenvoudig een blokthema of een thema dat zich heeft aangemeld voor deze functie. Schakel over van het bewerken van je berichten naar het bewerken van je pagina’s en weer terug, allemaal met behulp van een vertrouwde blok-editor. Er zijn meer dan 20 nieuwe blokken beschikbaar binnen compatibele thema’s. Lees meer over deze functie en hoe je ermee kunt experimenteren in de release-notes.

Drie workflow helpers

Overzicht van de pagina structuur

Soms heb je een eenvoudige landingspagina nodig, maar soms heb je iets robuusters nodig. Naarmate blokken toenemen, patronen ontstaan en het maken van inhoud gemakkelijker wordt, zijn nieuwe oplossingen nodig om complexe inhoud gemakkelijk te navigeren. Lijstweergave is de beste manier om tussen lagen met inhoud en geneste blokken te springen. Omdat de lijstweergave je een overzicht geeft van alle blokken in je inhoud, kun je nu snel navigeren naar het exacte blok dat je nodig hebt. Klaar om je volledig te focussen op je inhoud? Schakel het in of uit om aan je workflow te voldoen.

Voorgestelde patronen voor blokken

Vanaf deze release stelt het gereedschap Patroon transformaties blokpatronen voor op basis van het blok dat je gebruikt. Op dit moment kun je het proberen in het query-blok en het social pictogram blok. Naarmate er meer patronen worden toegevoegd, kun je inspiratie opdoen voor het stijlen van je site zonder ooit de editor te verlaten!

Stijl en kleur afbeeldingen

Je afbeelding en omslag blokken kleuren met duotone filters! Duotone kan een vleugje kleur toevoegen aan je ontwerpen en stijl je afbeeldingen (of video’s in het omslag blok) om goed te integreren met je thema’s. Je kunt het duotone-effect zien als een zwart-witfilter, maar in plaats van dat de schaduwen zwart zijn en de markeringen wit, kies je je eigen kleuren voor de schaduwen en markeringen. Er is meer informatie over hoe het werkt in de documentatie.