Heb ik een SSL certificaat (HTTPS) nodig voor mijn website?

Een SSL-certificaat is een klein bestand dat bij je website op een webserver wordt geplaatst. Een website met een correct ingesteld SSL-certificaat verstuurt gegevens van de websitegebruiker versleuteld naar de server via een https-verbinding (in plaats van een http-verbinding). Doordat de gegevens versleuteld zijn, kan alleen de server ze uitlezen. De gegevens zijn hierdoor onbruikbaar voor kwaadwillende derden. Een website met een beveiligde verbinding herken je aan het groene slotje in de browser en aan ‘https’ voor de domeinnaam.

Er zijn een aantal redenen om voor een SSL-certificaat (HTTPS) te kiezen:

  1. Wettelijke verplichting
  2. Vergroot vertrouwen bezoeker
  3. Heeft een positieve invloed op de positie van de website in Google
  4. Snelheid van de website, gecombineerd met HTTP/2 kan dit een snelheidswinst tot 30% opleveren.

Wettelijke verplichting

Vanaf 25 mei 2018 geldt de nieuwe AVG wet, die o.a. het versturen van persoonsgegevens regelt. Zodra er persoonsgegevens, een naam of e-mailadres is een persoonsgegeven, verstuurt worden, moeten deze via een beveiligde verbinding verstuurd worden. Heb je een contactformulier op je website, een webwinkel of vraag je op een andere manier persoonsgegevens dan is een SSL-certificaat verplicht.

Vertrouwen bezoeker

Wanneer een bezoeker op een website komt met een SSL-certificaat geeft dit de bezoeker meer vertrouwen in de website omdat de beveiliging van zijn/haar gegevens goed geregeld is. Vooral nu Google Chrome vanaf juli 2018 websites zonder SSL-certificaat als onveilig gaat aanmerken!

Invloed op positie in de Google zoekresultaten

Aangezien Google al sinds 2014 aangeeft dat beveiligde websites worden gestimuleerd, is het logische gevolg dat jouw website ook beter wordt beoordeeld. Dit is ook het geval en zal het in de loop der tijd alleen maar zwaarder gaan meetellen voor de organische zoekresultaten!

Snelheidwinst

Sinds 1999, toen het HTTP protocol werd geüpgraded naar versie 1.1, heeft het wereldwijde web zich razendsnel ontwikkeld en zijn websites sterk gegroeid. Het aantal pagina’s per website is fors gestegen en de content op de webpagina’s werd steeds rijker met Javascript, afbeeldingen en video. Er moet daarom steeds meer data uitgewisseld worden via deze HTTP verbindingen, met negatieve gevolgen voor de laadtijd van webpagina’s.

Met de standaardisatie van HTTP/2 in mei 2015 werd dit probleem aangepakt. HTTP/2 is een upgrade van HTTP/1.1 en maakt efficiënter gebruik van de verbindingen. Het zorgt daarmee voor een snellere uitwisseling van data, zodat de laadtijd van webpagina’s wordt verlaagd.

Om gebruik te kunnen maken van HTTP/2 is een SSL-certificaat vereist en de webserver moet HTTP/2 ondersteunen. HTTP/2 wordt op onze servers standaard ondersteund.